Blog

6 februari 2019

Vastgelopen werknemer? Een WerkZorg Adviestraject© helpt!

Als werkgever wil je werknemers aan je bedrijf binden. Dus denk je na over hoe je werknemers kunt helpen die thuis extra zorg verlenen. Al gedacht aan een WerkZorg Adviestraject©? Onze adviseur brengt samen met je werknemer in beeld wat er nodig is om zowel thuis de zorg voort te zetten als op het werk inzetbaar te blijven.

Iemand vertelt dat er thuis veel mantelzorg nodig is. Bij een vergadering vang je op dat de belasting toeneemt. Of je merkt dat een van je trouwste werknemers zich regelmatig voor korte tijd ziek meldt, het werk niet afkrijgt en emotioneel reageert op vragen hierover. Of een werknemer met een burn-out vertelt aan de arbo-arts dat hij mantelzorger is. Er zijn zoveel verschillende manieren waarin het duidelijk wordt dat je te maken hebt met een werknemer die in de problemen komt door de combinatie van werk en zorg thuis. Dat zijn situaties waarin je je werknemer een WerkZorg Adviestraject kan aanbieden.

Wat is een WerkZorg Adviestraject©?

  • De werkzorgadviseur gaat na de intake met jou en/of de leidinggevende in gesprek met werknemer en leidinggevende. In dit driegesprek bespreekt zij het doel en de werkwijze in het werkzorgadviestraject. Dit is de basis voor de terugkoppeling aan het eind van het traject.
  • Vervolgens onderzoekt de adviseur in twee tot vier gesprekken met de werknemer de situatie thuis en op het werk. De gesprekken vinden deels thuis plaats en waar mogelijk met de betrokken gezinsleden. Zo krijgt de adviseur zicht op de zorgsituatie.
  • De adviseur brengt samen met de werknemer in beeld wat er nodig is om zowel thuis de zorg voort te zetten als op het werk inzetbaar te blijven. De analyse leidt tot een rapport waarin naast een schets van de situatie thuis en op het werk de wensen van de werknemer en de mogelijkheden staan beschreven.
  • Het rapport sluit af met een aantal oplossingsrichtingen die de basis vormen voor het gesprek met de leidinggevende en werknemer. Hierin maken maatwerkoplossingen zowel thuis als op het werk onderdeel uit.

Resultaat

In de praktijk blijft dat de trajecten leiden tot verschillende uitkomsten. Van het maken van andere keuzes tot de inzet van professionele hulp waardoor de werknemer inzetbaar bleef. Ook voor Annelies Nijkamp maakte dit traject hét verschil. En zij is niet de enige. Zonder meer zijn alle werknemers die een WerkZorg Adviestraject © volgden blij met de investering van hun werkgever. Het geeft hen het gevoel dat ze serieus genomen worden. Tegelijkertijd is meer begrip ontstaan voor de grenzen van de werkgever.

Kosten

De investering voor een WerkZorg Adviseur© kan worden betaald vanuit de Werkkostenregeling (WKR). Of werkgever en werknemer kiezen ervoor de kosten te verdelen.

Meer weten? Neem contact op met Ria Schlepers via ria@jongenveer.nl of bel 0548-546493