Waarom wij?

Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, hoog- of laagopgeleid: mantelzorg kan iedereen overkomen. En dat kan heel zwaar zijn. En zelfs gepaard gaan met verlies en rouw. Bij Jong en Veer geloven we echter ook dat mantelzorg hoort bij het leven. Dat je ermee kunt leren omgaan als het op je pad komt. Sterker nog: in de zorg voor een ander kun je groeien als mens.

Wij zijn Gretha van der Veer en Heidi Sprekelmeyer. Samen runnen wij een mantelzorgbureau voor bedrijven. We streven ernaar om werkgevers te ondersteunen om hun werknemers met mantelzorgtaken aan het werk te houden.

Want werk is belangrijk voor mensen. Voor inkomen, identiteit, voldoening en het gevoel mee te doen in de maatschappij. Maar zorgen voor een ander is net zo belangrijk. Het is onderdeel van ons ‘mens-zijn’, het geeft betekenis aan een bestaan.

Dat zijn geen loze woorden. Wij weten heel goed waar we het over hebben. Allebei waren we als kind al mantelzorger – lang voordat ook maar iemand ooit over deze term gehoord had. Tegelijkertijd groeiden we ook allebei – toeval bestaat niet – op in een ondernemersgezin. En zagen we van dichtbij welke kopzorgen het ondernemers oplevert als een werknemer niet goed kan functioneren, zich ziek meldt of erger nog: arbeidsongeschikt raakt.

Deze ervaringen nemen we mee in onze aanpak: het vinden van oplossingen voor werk en zorg die passen bij werkgever en werknemer. Waar wederzijds begrip, gelijkwaardigheid en compassie deel vanuit maken.

Heidi. Optimistischer dan Barack Obama. Bijt zich nooit vast in problemen, wel in oplossingen. Verbindt mensen, belangen en mogelijkheden. Nieuwsgierig, open en oprecht. Wil altijd de vraag achter de vraag weten.

Gretha. Houdt niet van verstoppertje spelen, gaat veel liever het gesprek aan. Met open vizier, humor en empathie. Maakt bespreekbaar wat ingewikkeld is. Altijd recht op haar doel af.