Blog

23 januari 2020

Baan bij Plus Supermarkt? Mantelzorg komt meteen ter sprake

Mantelzorg raakt de werkomgeving. Daarom wil je het bespreekbaar maken. Ook met een nieuwe medewerker, nog voordat degene zijn handtekening zet onder zijn arbeidscontract. Zo denken ze erover bij Plus Supermarkt in Borne. Een toevoeging bij het arbeidscontract beschrijft de afspraken en concrete ondersteuning voor mantelzorgers. Want thuis goed, werk goed!

‘Als familiebedrijf zijn we gehecht aan een wij-gevoel in ons team. Voor elkaar klaar staan op het werk, ook als het thuis eens minder goed gaat’ vertelt eigenaar/directeur Hendrik Jan van Huls. Uit eigen ervaring weet hij hoe belangrijk het is dat er zonder schaamte gesproken kan worden over de impact van (onverwachte) mantelzorgtaken.

Er samen uit zien te komen

‘Mantelzorg hoeft geen belemmering te zijn om te blijven werken. Sterker nog: het werk en je collega’s kunnen je helpen om je privé-situatie beter aan te kunnen.’ Daarvoor is begrip, bespreekbaarheid en flexibiliteit nodig – van iedereen, vindt Hendrik Jan. ‘Van leidinggevende én medewerker.’ Dus heeft hij bij zijn leidinggevend team aangekaart wat bij mantelzorg allemaal komt kijken.

Kennis en handvatten aangereikt krijgen

Als werkgever wilde Hendrik Jan weten hoe je soms ingewikkelde privézaken kunt bespreken. Welke ondersteuning er allemaal mogelijk is. Wettelijk, vanuit de gemeente, en wat nog andere opties zijn. Dus nam hij deel aan een workshop voor HR-professionals en managers aangeboden door de gemeente Borne en uitgevoerd door Jong en Veer. Het resultaat? Hij weet nu waarover hij praat en wat er praktisch allemaal kan.

Zo kwam hij op idee om mantelzorg direct aan te kaarten tijdens het aanstellingsgesprek. ‘Nieuwe medewerkers krijgen bij hun contract een A4 met alle uitgangspunten van het bedrijf als het gaat om mantelzorg.’ Bij zo’n werkgever wil je werken!

Wil jij je als werkgever ook goed voorbereiden op medewerkers met mantelzorgtaken? Neem vrijblijvend contact op met Jong en Veer.