Waarom Jong en Veer?

Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, hoog- of laagopgeleid: mantelzorg kan iedereen overkomen. En dat kan soms zwaar zijn. En zelfs gepaard gaan met verlies en rouw. Bij Jong en Veer geloven we echter ook dat mantelzorg hoort bij het leven. Dat je ermee kunt leren omgaan als het op je pad komt. Sterker nog: in de zorg voor een ander kun je groeien als mens.

Jong en Veer is in 2010 opgericht door Gretha van der Veer en Heidi Sprekelmeyer als mantelzorg expertisebureau voor bedrijven. Vanaf dat moment streeft Jong en Veer ernaar om werkgevers te ondersteunen hun werknemers met mantelzorgtaken aan het werk te houden. Daarbij ligt de focus een cultuur te creëren waarin de combinatie van werk en mantelzorg bespreekbaar is in alle lagen van de organisatie.

Als netwerkorganisatie zoeken we daarom voortdurend naar oplossingen voor werk en zorg die passen bij werkgever en werknemer. Waar wederzijds begrip, gelijkwaardigheid en compassie deel vanuit maken.

Want werk is belangrijk voor mensen. Voor inkomen, identiteit, voldoening en het gevoel mee te doen in de maatschappij. Maar zorgen voor een ander is net zo belangrijk. Het is onderdeel van ons ‘mens-zijn’, het geeft betekenis aan een bestaan.

Dat zijn geen loze woorden. Jong en Veer weet heel goed wat mantelzorg betekent en met je leven kan doen. Gretha en Heidi waren als kind al mantelzorger – lang voordat ook maar iemand ooit over deze term gehoord had. Tegelijkertijd groeiden ze ook allebei – toeval bestaat niet – op in een ondernemersgezin. En zagen ze van dichtbij welke kopzorgen het ondernemers oplevert als een werknemer niet goed kan functioneren, zich ziek meldt of erger nog: arbeidsongeschikt raakt.

Deze ervaringen neemt Jong en Veer mee in de aanpak om werken en mantelzorgen voor werkgever én werknemer mogelijk te maken.

Co-founder Heidi. Optimistischer dan Barack Obama. Bijt zich nooit vast in problemen, wel in oplossingen. Verbindt mensen, belangen en mogelijkheden. Nieuwsgierig, open en oprecht. Wil altijd de vraag achter de vraag weten.

Co-founder Gretha. Houdt niet van verstoppertje spelen, gaat veel liever het gesprek aan. Met open vizier, humor en empathie. Maakt bespreekbaar wat ingewikkeld is. Altijd recht op haar doel af.