Blog

17 september 2018

Boer Staphorst

Bij familiebedrijf Boer Staphorst zorgen ze traditiegetrouw graag goed voor hun werknemers. Reden voor eigenaar Jouk Boer en personeelsfunctionaris Marijke de Vries – gealarmeerd door berichten in de media over de zware belasting van mantelzorgers – om expliciet stil te staan bij mantelzorg en wat dat doet met zijn medewerkers.

Met een online onderzoek is gekeken hoeveel medewerkers hun werk met mantelzorg combineren, hoe zij dat ervaren en wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen (blijven) doen. Ook is onderzocht wat de leidinggevende ervaart als het gaat om het bespreekbaar maken van mantelzorg. Heidi de Jong: ‘In het onderzoek worden ook de niet-mantelzorgers bevraagd in hoeverre zij op de hoogte zijn van mantelzorg bij collega’s en hoe zij dat ervaren. Zo krijg je een vrij compleet beeld van deze thematiek binnen een organisatie.’

Meer bewustwording

Jouk Boer is blij met het kwantitatieve inzicht in onderwerpen als bekendheid en begrip, gezondheid en oplossingen in het kader van mantelzorg. Ook vindt hij het belangrijk dat het onderzoek de bewustwording over mantelzorg heeft vergroot. Bij medewerkers én leidinggevende. Het draait uiteindelijk toch om erkennen en herkennen van de medewerker die in de privésfeer mantelzorgtaken op zich neemt of dat ook vanzelfsprekend doet. ‘Door deze erkenning en herkenning is het veel makkelijker met elkaar het gesprek te voeren en uiteindelijk te komen tot een maatwerkoplossing die voor mij als werkgever werkt, maar ook voor de medewerker’, zegt Jouk Boer. ‘Boer Staphorst wil een werkgever zijn, waarin werken én mantelzorgen mogelijk is.’

Dubbelrol werknemers

Jouk Boer zet zich ook in om binnen de gemeente Staphorst andere werkgevers bewust te maken van de dubbelrol die werknemers kunnen hebben. Daarom deelt Jouk Boer zijn ervaringen in een ondernemersbijeenkomst in het najaar. Het idee? Ondernemers in gesprek brengen over ervaringen, voordelen en opbrengsten die het met zich meebrengt als je investeert in mantelzorg als onderdeel duurzame inzetbaarheid.

Meer weten? Download de flyer Mantelzorg van Boer Staphorst. Of neem contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden voor een onderzoek binnen jouw eigen organisatie.

Begeleiding van Boer Staphorst is mogelijk gemaakt door Gemeente Staphorst en Carinova Mantelzorgondersteuning.